…hva skulle man ellers skrive om…?

Forfatteren Gaute Heivoll sier i et intervju i Klassekampen (12.8.15) -«Debatten om det selvbiografiske er en veldig rar debatt. Alle forfattere har, til tider, på en eller annen måte skrevet selvbiografisk eller tett opp mot eget levd liv. Hva ellers skulle en skrive om, spør Gaute Heivoll.» Heivoll er aktuell med novellesamlingen «Øksa og ishavet» på Tiden Forlag.

Jeg er helt enig med Gaute. Det er jo det som er tettest på eget liv som du virkelig har kjennskap til og følelser knyttet til. Det blir jo som en skuespiller som skal gestalte en person i en rolle. Han/hun må jo ta utgangspunkt i egne følelser og egne opplevelser og skape personen med utgangspunkt i seg selv hvis det skal virke ekte og ikke utenpåklistret.

Samtidig har man jo som forfatter muligheten til å løfte blikket, til å reflektere og lage en fortelling som ikke blir et «subjektivt referat» av hva som skjedde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s