Det viktigste av alt er at folk kjenner seg trygge!

Sitatet kommer fra Eirik Stubø, teatersjef på Dramaten i Stockholm og blir presentert i VG-helg i artikkelen/reportasjen «Skaper den rette kjemien». Her slipper også gestalt-psykoterapeut og VG-spaltist Bianca Schmidt til og jeg har lyst til å sitere et par avsnitt for jeg tror det hun sier gjelder i mange situasjoner, ikke minst i organisasjoner: «…Schmidt påpeker at å skape trygghet betyr ekstremt mye i krevende yrker og arbeidssituasjoner, særlig i tilfeller som dette, hvor Eirik Stubø er ny som teatersjef.
-Stoler vi på lederen, følger vi dem. Jeg vet ingenting om teaterets relasjoner hverken innad i teamet eller med lederskapet, men generellt er det enda viktigere å være tydelig og skape trygghet når gruppen eller lederskapet er nytt.

Det er også viktig å våge de vanskelige samtalene. Snakke om det ubehagelige ingen har lyst til å ta i.
-Vi visker gjerne om det på kopirommet eller rundt kaffemaskinen. Tar man ikke tak i frykt og rykter, blir det fort en forgiftning for systemet, sier Schmidt.

Å markere alle delmål som nås og feire hver lille suksess, mener hun også er viktig.
-Å søke etter bevis på at alle beveger seg i riktig retning. Det øker motivasjonen og følesen av at dette er mulig. Samt å finne gode eksempler på andre som har hatt liknende sjanser og hatt suksess. De er gode rollemodeller på at det er mulig.

Schmidt sier at det å kjenne på nederlag, også kan brukes konstruktivt – neste gang.
-Hvordan kan man i tilfelle ta konstruktiv lærdom av det som har skjedd? Hva har man lært etter å ha våget? Hvordan skal man gjøre det anderledes neste gang?

Dette er noe av det samme som filmskaperen Kay Polack var inne på i dette utdraget fra et sommarprogram på Sveriges Radio for noen år siden.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s