Du er medskaper i din forelskelse…

Frode Thuen snakker om forelskelse og følelser eller det at du selv skaper en del av forelskelsen selv – forelskelse er ikke bare noe som rammer deg (Amagasinet 27.5.16):

Skjønnheten kommer innenfra», heter det. Med det mener vi vanligvis at indre kvaliteter på sett og vis kan kompensere for det vi savner ved personens ytre kvaliteter. Men det kan også forstås på en litt annen måte, nemlig at skjønnheten handler om øynene som ser. For når vi ser skjønnhet, skyldes ikke det bare egenskaper ved den personen vi observerer, men også egenskaper ved oss selv – ikke minst hva vi liker og er inte­ressert i hos en partner. En forelskelse er derfor ikke bare noe som rammer oss utenifra, det er like mye noe vi selv er med å skape. Ikke slik å forstå at vi bare kan bestemme oss for å bli forelsket i hvem som helst. Men vi tar i varierende grad inn over oss at vi faktisk er medansvarlig for vår egen forelskelse. Og de som virkelig erkjenner at de selv er med å skape forelskelsen, vil også være mer aktiv i å danne seg det bilde av personen som de ønsker å se.»

Dette stemmer jo godt over ens med tanken om at vi skaper hverandre i relasjonen. Det gjelder følgelig også i en forelskelse.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s