Makt og avmakt

I dag fikk vi Finansavisen i stedet for Aftenposten i kassa. (Vi leser avisene digitalt i uka, men liker å få papiravisene i helga. Får se hvor lenge det varer…) Finansavisen har et interessant oppslag om «Makt og avmakt» med utgangspunkt i to bøker – den ene av tidl. Arbeidsminister Robert Erikssons og den andre av Eivind Tesaker tidl. byråkrat. Han viser til økt byråkratisering og flere tilsatte samtidig som evnen til å fatte beslutninger og til å gjennomføre går ned. Noe av feilen ligger i  styringsfilosofien, i «New public management». Mens privat sektor hele tiden har markedet som korrektiv har ikke offentlig sektor det. «I «New Public Management» er det ikke rom for uenighet. I det private kan man ikke ha ansatte som krangler på om produktet man selger er det rette. Men i byråkratiet er en viss faglig uenighet en forutsetning for faglig kvalitet.» (Finansavisen, 8.10.16).

«Tesaker skrev boken «Departementet» hvor han forklarte hva som var galt med det norske byråkratiet. Den var ment som et innspill till Siv Jensens Produktivitetskommisjon.
-Den norske produktivitetskommisjonen var inspirert av den den danske men jeg mener at de to kommisjonene konkluderte litt forskjellig, sier Tesaker.

Den norske kommisjonen endte med en toppstyrt og sentralisert modell for produktivitetsforbedring i offentlig sektor, mens den danske foreslo en tillitsreform.

-Jeg tror at man rett og slett må gi byråkratene tillit og muligheter til å gjøre den jobben det var meningen at de skal gjøre.»

Jeg er tilbøyelig til å være enig med Tesaker. Jeg tror norske byråkrater i alt for stor grad reduseres til å bli funksjonærer og ikke aktører på eget område. Det er også alt for lite diskusjon og refleksjon over hvordan vi utfører vårt oppdrag. Det snakkes ofte om at vi må ikke bare gjøre timing riktig men de riktige tingene riktig.Det stopper ofte med det og så fortsetter vi med «Business as usual…!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s