Nødvendigheten av skam

MORALIST, JAVISST

Svend Brinkmann (40) mener det er bra for barn å føle skyld og skam. Den danske psykologiprofessoren, som i fjor ba oss si mer nei, er tilbake. (Fra et oppslag i Dagens Næringsliv lørdag 5.11.)

– Setter vi det på spissen, går det pedagoger rundt der ute og mener at ungene våre skal askes opp til å bli psykopater. Det er faktisk dét vi kaller folk som hverken føler skam eller skyld.

Svend Brinkmann smiler rolig og tar en slurk av kaffekoppen. Sist den danske psykologiprofessoren kom med bok, fornærmet han både coachingbransjen og selvhjelpsforfattere, da han rådet folk til å si opp coac- hen,være mer negative,dvele ved fortiden og si mer nei.

I den nye boken «Ståsteder»,som kom på dansk i høst og er i ferd med å bli oversatt til norsk,skriver han at det er viktig at barn lærer hvordan det føles å skamme seg når man har gjort noe galt.

– Å føle skyld og skam er ikke behagelig, nettopp der- for er de viktige indikatorer på om vi handler rett eller galt. Det betyr selvfølgelig ikke at jeg synes folk skal skamme seg når de har opplevd seksuelle overgrep,eller føle skyld for ting de ikke har gjort. For all del.

– Det er blitt dogme i dag at barn ikke skal kjenne på vonde følelser.

– Redselen for at barn skal kjenne på negative følelser strider mot alt vi vet om hvordan man fostrer en ansvarlig og myndig voksen.

Hele artikkelen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s