Den store medisinskandalen – Thalidomid eller Neurosedyn

Jeg husker Neurosedyn-skandalen fra min barndom. TV-bildene av barn som hadde veldig korte armer og ben med deformerte hender og føtter. Nyhetsinnslagene gjorde at jeg ble urolig og sov dårlig. Etter konsultasjon med en lege fikk jeg forbud mot å se på TV-nyhetene i en periode.

1959 lanserte det tyske legemiddelsselskapet Chemie Grünenthal det «ideelle» sovemdilet Contergan eller Neurosedyn som det kom til å hete i Norge. Virkestoffet var thalidomid. Det var et sovemiddel som ikke skule gi «hangover»» slik som datidens sovemidler gjorde. Dvs. at man ble trett dagen etter. I tillegg motvirket også sovemdlet problemet med morgenkvalme for gravide. Midlet hadde også liten grad av giftvirkning og dermed var problemet med overdose også borte. Det nye vidundermidlet ble solgt i over 40 land. (Blog-posten er uferdig)

Alt dette var for godt til å være sant… Etter hvert kom det meldinger bla. fra den tyske legen xxx om en sammenheng mellom misdannelser hos nyfødte barn og morens bruk av Neurosedyn. Den tyske produsenten gjorde i lang tid alt for å tåkelegge og kjempet mot alle forsøk på å kople medisinen til misdannelser. Bla. førte de rettsaker mot dem som påviste sammenhengen og deres advokater angrep alle påstander om en slik sammenheng. Bla. har den svenske forfatteren Jan Guilo beskrevet prosessen i Tyskland og i Sverige i boka «1968».

Misdannelsene gikk særlig ut over armer og bein – noen ble født helt uten mens andre hadde svært korte armer og/eller misdannede hender. Misdannelsene var knyttet til bruk av preparatet under de første ukene av svangerskapet. Det var selvsagt veldig kritisk siden mange da ikke er klar over at de er gravide.

I Sverige var det legemiddelselskapet Astra som produserte og markedsførte preparatet. Da de første varslene kom svarte svenske helsemyndigheter granskende journalister at Contergan ikke var i salg i Sverige. Grunnen var at thalidomid ble markedsført under svært mange navn og at det tyske navnet ikke ble brukt i Sverige. I tillegg stod ikke navnet på virkestoffet, thalidomid, på forpakningene. Det var ikke påbudt. Varedeklarasjon på medisiner ble innført som en konskvens av thalidomidskandalen.

I forbindelse med skandalen ble det reist en debatt om abort. På den tiden ble kvinner innvilget abort dersom graviditeten kunne gå ut over morens liv og helse. Det stod ikke noe om fosterets liv eller helse i dommen. Mange tok til orde for å endre abortloven. I Sverige fikk en del kvinner abort ….

I Belgia utførte legen xxx ulovlige aborter og ble anmeldt. I første omgang ble han frikjent i retten. Det vakte ulike reaksjoner i Norge og Sverige… Redaktøren for Dagens Nyheter Olof Lagerkrantz stilte seg på foreldrenes side og forsvarte frikjennelsen. I Norge stilte seg jusprofessor Andenæas..

Astra ventet lenge før de trakk det tilbake Neurosedyn fra markedet. De tjente i likhet med Grünenthal store penger på preparatet. Thalidomid ble aldri godkjent i USA selv om bla. Astra presset på gjennom sitt amerikanske datterselskap. En saksbehandler i FDA mente at dokumentasjonen til Grünenthal var mangelfull med hensyn til virkningene og nektet derfor godkjennelse. XXX fikk seinere en utmerkelse av president John F Kennedy og steg i gradene i FDA.

1 tanke på “Den store medisinskandalen – Thalidomid eller Neurosedyn

  1. Tilbaketråkk: Test påske | @tles dokumenter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s