
Nettsiden «følelseskompasset» har en slags skjermlæring der du også kan teste/kartlegge deg selv.
Det var en amerikansk psykolog ved navn Valliant McCollough som utviklet teorien om affektfobi mens hun var ansatt ved Modum bad.
Psykologibloggen.no sier:
Det er ubalansen i dette systemet som skaper plager for pasientene (McCollough Vaillant, 1997). Deler av forsvaret vil ofte være det som kalles inhiberende følelser, som skam, angst og avsky. Disse inhiberende følelsene demper angsten forbundet med å slippe løs de følelsene som pasienten er fobiske ovenfor. Det inkluderer også atferd som å smile når man forteller noe trist, gråte når man er sint og å snakke negativt til seg selv. Dette forsvaret hindrer de aktiverende følelsene, som sinne, sorg og lyst, å komme til uttrykk. Hovedtanken i terapien er at disse følelsene, om de får utløp, hjelper oss med å komme oss opp og fremover. I tillegg vil forsvaret gjerne være forbundet med lav selvtillit, og man vil ikke kunne komme seg ut av dette uten at man lærer seg å ikke være redd for sine egne affektive impulser.
For en terapeut som vil jobbe med affektfobi er det første steget å identifisere hvilken aktiverende følelse som undertrykkes, og hvordan den nettopp undertrykkes (Mcullough et al, 2003). Dette er et samarbeidsprosjekt med pasienten der man diskuterer ulike innfallsvinkler. Pasienten trenger å være enig i at «Jo, egentlig var jeg sint på henne!» Begrepet brukes gjerne i såkalt korttidsdynamisk terapi.